Důležité bezpečnostní upozornění na akutní hrozbu kybernetických útoků

Důležité bezpečnostní upozornění na akutní hrozbu kybernetických útoků

Obdrželi jsme důrazné upozornění od Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost „NÚKIB“ před možnými útoky zejména na nemocniční zařízení v ČR. 

Zahraniční partner Policie ČR získal informace o možné připravované kampani na větší množství cílů typu nemocničních zařízení v ČR. Není vyloučeno, že útoky mohou cílit i na další subjekty. Tento útok by dle informací měl proběhnout 17.4.2020 a v dalších nejbližších dnech, nicméně už v tuto chvíli máme indicie, že přípravná fáze pomocí spear-phishingové kampaně již probíhá. 

Důrazně doporučujeme pro uživatele: 

  • dodržování zásad ochrany před podvodnými emaily;  
  • věnovat zvýšenou pozornost emailovým zprávám, které v těchto dnech obdrží; 
  • zejména být pozorní při otevírání příloh či použití odkazů na webové stránky; 
  • důkladně kontrolovat emailovou adresu odesílatele a pokud si nebudou jisti, že adresa odesílatele je reálná (tzn. například se zobrazované jméno neshoduje s emailovou adresou, nebo přípona adresy za @ neodpovídá proklamovanému odesílateli) obratem kontaktovat svého IT správce.  

IT správcům doporučujeme: 

  • mimořádně upozornit uživatele o hrozbách spear-phishingu a připojit výzvu, aby uživatelé, kteří v posledních dnech otevřeli podezřelé přílohy, okamžitě Vás kontaktovali; 
  • upozornit uživatele na možnost "maskování" spustitelných souborů v phishingu, např. "obrazek.png.exe", "text.txt.exe", "dokument.pdf.exe" apod.; 
  • pokud je to možné, tak pomocí centrálního nastavení zabránit spouštění aktivního obsahu a maker zejména v .doc, .docx dokumentech; 
  • okamžitě zablokovat vzdálené přístupy do infrastruktury a zablokovat otevřené služby do veřejné sítě, vyjma těch nezbytně nutných; 
  • okamžitě vytvořit offline zálohy a postupovat v zálohování dle důležitosti dat v organizaci. Zkontrolovat konzistenci již vytvořených záloh; 
  • okamžitě aktualizovat antivirové řešení v infrastruktuře. 

 

O problematice můžete své uživatele informovat odkazy na námi již dříve uveřejněné články 

 

Nabízíme také školení uživatelů, kteří jsou největším rizikem z důvodu neznalosti problematiky. Statisticky je prokázáno, že 80% bezpečnostních incidentů je způsobeno lidskou chybou.  

 

Samozřejmostí je na naše servisní a hotline podpora na telefonním čísle 777 027 509, kde Vám také rádi poradíme a doporučíme komplexní bezpečnostní řešení.  

Sdílet článek:

Novinky eABM

Novinky nejen ze světa IT
Václav Dobiáš | 16. květen 2024

Mnoho organizací se ptá, jak co nejlépe využít umělou inteligenci (AI) ke zvýšení produktivity aplikaci Teams. Microsoft Copilot byl přijat prvními uživateli pro svou schopnost získat přehled, rychleji aktualizovat týmy a generovat nové nápady v týmové komunikaci.

Václav Dobiáš | 7. květen 2024

Pokud hledáte způsoby, jak zvýšit svou produktivitu pomocí Microsoft Teams, jste na správném místě. V tomto příspěvku se s vámi podělíme o nejnovější dubnové funkce a vylepšení.

Václav Dobiáš | 30. duben 2024

Zálohování dat a serverů je nezbytnou činností všech firem. Při větším množství serverů ale roste i požadovaná kapacita na zálohovacích (backup) jednotkách. Dnes si ale představíme řešení, ve kterém Vám stačí 16 TB na zálohu o velikosti větší než 1 PB (1024 TB).