Ransom32: první multiplatformní ransomware využívající javascript

Ransom32: první multiplatformní ransomware využívající javascript

Všichni uživatelé pozor - internetem se šíří první multiplatformní ransomware, který Vám zašifruje Vaše data. Poprvé nejsou nebezpeči vystaveni pouze uživatelé Windows, ale i Linuxu a Macu.

Šíření

Ransom32 se šíří prostřednictvím nevyžádané emailové zprávy, která se snaží příjemce přesvědčit k otevření infikované přílohy. Tato zpráva obsahuje RAR archív, který využívá skriptovací jazyk WinRAR - ten nastaví automatické spuštění malwaru po startu počítače. Přes vlastního TOR klienta dojde ke spojení s „Command and control“ serverem.

Zašifrovaní dat

Posledním krokem je zašifrování dat na disku a zobrazení požadavku na "výkupné". Samotná šifra není triviálně prolomitelná. Jediná možnost prolomení je tzv. brutální silou, což je časově velmi náročné (a také finančně) - nezbývá tedy nic jiného, než částku zaplatit.

ransom32 message 730x456

Seznam souborů, které jsou zašifrovávány:

*.jpg, *.jpeg, *.raw, *.tif, *.gif, *.png, *.bmp, *.3dm, *.max, *.accdb, *.db, *.dbf, *.mdb, *.pdb, *.sql, *.*sav*, *.*spv*, *.*grle*, *.*mlx*, *.*sv5*, *.*game*, *.*slot*, *.dwg, *.dxf, *.c, *.cpp, *.cs, *.h, *.php, *.asp, *.rb, *.java, *.jar, *.class, *.aaf, *.aep, *.aepx, *.plb, *.prel, *.prproj, *.aet, *.ppj, *.psd, *.indd, *.indl, *.indt, *.indb, *.inx, *.idml, *.pmd, *.xqx, *.xqx, *.ai, *.eps, *.ps, *.svg, *.swf, *.fla, *.as3, *.as, *.txt, *.doc, *.dot, *.docx, *.docm, *.dotx, *.dotm, *.docb, *.rtf, *.wpd, *.wps, *.msg, *.pdf, *.xls, *.xlt, *.xlm, *.xlsx, *.xlsm, *.xltx, *.xltm, *.xlsb, *.xla, *.xlam, *.xll, *.xlw, *.ppt, *.pot, *.pps, *.pptx, *.pptm, *.potx, *.potm, *.ppam, *.ppsx, *.ppsm, *.sldx, *.sldm, *.wav, *.mp3, *.aif, *.iff, *.m3u, *.m4u, *.mid, *.mpa, *.wma, *.ra, *.avi, *.mov, *.mp4, *.3gp, *.mpeg, *.3g2, *.asf, *.asx, *.flv, *.mpg, *.wmv, *.vob, *.m3u8, *.csv, *.efx, *.sdf, *.vcf, *.xml, *.ses, *.dat

Program záměrně vynechává některé složky, aby Vám počítač nepřestal fungovat a Vás "donutil" k úhradě. Záměrně tedy vynechává složky, odpovídající:

  • :\windows\
  • :\winnt\
  • programdata\
  • boot\
  • temp\
  • tmp\
  • $recycle.bin\

Jak se bránit

Obrana před tímto malwarem spočívá v dodržení mnoha bezpečnostních pravidel. Níže uvádíme pouze několik hlavních bodů:

  • Aktualizovaný operační systém
    Aktualizace operačního systému opravuje známé bezpečnostní chyby, které by mohly být zneužity.
  • Aktualizovaný antivirový systém
    Kvalitní a aktualizovaný antivirový systém dokáže tyto infikované přílohy včas detekovat a ochránit Vás.
  • Pravidelné zálohování dat
    Obnovení dat ze zálohy je jednodušší a levnější, než platit odšifrování dat.
  • Bezpečnostní povědomí uživatele
    Uživatel by neměl otevírat podezřelé emaily a v žádném případě podezřelé přílohy.

Chcete poradit nebo pomoci

Ať už jste se stali obětí tohoto malwaru, nebo jen chcete poradit jak se lépe bránit, můžete se spojit s našimi odborníky. Ti Vám pomůžou s odvirováním počítače, poradí s výběrem antivirového programu, navrhnou a nastaví Vám bezpečné zálohování dat. Popřípadě se můžete přihlásit na školení "Bezpečnost na internetu".

 

Přihlášení na školení "Bezpečnost na internetu"

Sdílet článek:
Autor:
Václav Dobiáš

Vedoucí internetového oddělení

 dobias.vaclav@eabm.cz
 +420 777 027 504

Novinky eABM

Novinky nejen ze světa IT
Václav Dobiáš | 16. květen 2024

Mnoho organizací se ptá, jak co nejlépe využít umělou inteligenci (AI) ke zvýšení produktivity aplikaci Teams. Microsoft Copilot byl přijat prvními uživateli pro svou schopnost získat přehled, rychleji aktualizovat týmy a generovat nové nápady v týmové komunikaci.

Václav Dobiáš | 7. květen 2024

Pokud hledáte způsoby, jak zvýšit svou produktivitu pomocí Microsoft Teams, jste na správném místě. V tomto příspěvku se s vámi podělíme o nejnovější dubnové funkce a vylepšení.

Václav Dobiáš | 30. duben 2024

Zálohování dat a serverů je nezbytnou činností všech firem. Při větším množství serverů ale roste i požadovaná kapacita na zálohovacích (backup) jednotkách. Dnes si ale představíme řešení, ve kterém Vám stačí 16 TB na zálohu o velikosti větší než 1 PB (1024 TB).