Způsob fungování ransomware Raa

Způsob fungování ransomware Raa

Otevřete doručenou poštu a v ní nenápadně se tvářící email s fakturou za služby v zazipované podobě - kdo by neměl strach, že něco nezaplatil?

ransomware

Co se stane, když zvědavec otevře zazipovaný soubor? Je to jednoduché - do systémové složky System32 se nainstaluje trojský kůň a v počítači se vám spustí služba - wscript.exe. Ta začne okamžitě šifrovat veškeré dostupné disky - jak lokální, tak síťové, ke kterým má přihlášený uživatel právo zápisu.

Šifra se dokáže přenášet i do probíhajících záloh - obnovení potom bývá velice složité a časově náročné, jelikož se nejdříve musí zastavit vir, odstranit zašifrovaná data a poté složitě synchronizovat data ze zálohy. V případě serveru může jít až o stovky GB dat a taková operace zabere desítky hodin práce.

Zašifrované soubory mají většinou příponu .js nebo .jse - přípona je odvozena od JavaScriptu, který hackeři v případě tohoto ransomware využívají. Šifrování dat probíhá pomocí šifrovaní AES - což je pokročilý šifrovací algoritmus a jeho prolomení je bez dešifrovacího klíče téměř nemožné.

Poškozeným uživatelům se zobrazí stránka, která vyzývá k zaplacení určité částky v tzv. Bitcoinech - což je virtuální měna. Pokud útočníkovi nezaplatíte, můžete se svými daty nadobro rozloučit.

Proti takovému útoku se lze bránit kombinací uživatelských postupů a zabezpečení sítě.

Přijďte se k nám poradit o zabezpečení Vašeho PC, sítě, či serveru a společně zvolíme tu nejvhodnější možnost ochrany!

Sdílet článek:
Autor:
Daniel Vozňak

microsoft specialista / virtualizace VMware

 voznak.daniel@eabm.cz
 

Novinky eABM

Novinky nejen ze světa IT
Václav Dobiáš | 16. květen 2024

Mnoho organizací se ptá, jak co nejlépe využít umělou inteligenci (AI) ke zvýšení produktivity aplikaci Teams. Microsoft Copilot byl přijat prvními uživateli pro svou schopnost získat přehled, rychleji aktualizovat týmy a generovat nové nápady v týmové komunikaci.

Václav Dobiáš | 7. květen 2024

Pokud hledáte způsoby, jak zvýšit svou produktivitu pomocí Microsoft Teams, jste na správném místě. V tomto příspěvku se s vámi podělíme o nejnovější dubnové funkce a vylepšení.

Václav Dobiáš | 30. duben 2024

Zálohování dat a serverů je nezbytnou činností všech firem. Při větším množství serverů ale roste i požadovaná kapacita na zálohovacích (backup) jednotkách. Dnes si ale představíme řešení, ve kterém Vám stačí 16 TB na zálohu o velikosti větší než 1 PB (1024 TB).