Největší bezpečnostní rizika firemních sítí

Největší bezpečnostní rizika firemních sítí

Bezpečnost firemních sítí je klíčovým faktorem pro ochranu citlivých dat a informací. Bezpečnostní rizika se však neustále vyvíjejí a stávají se čím dál tím sofistikovanějšími a nebezpečnějšími. Je tedy důležité, aby firmy měly vysokou úroveň ochrany svých sítí a mohly rychle reagovat na nové hrozby.

 

Největší bezpečnostní rizika

Existuje řada rizik, které mohou ohrozit bezpečnost firemních sítí. Mezi nejvýznamnější patří:

  • Malware
    Malware je škodlivý software, který může infikovat firemní sítě a způsobit vážné škody. Malware může být vytvořen pro různé účely, jako je krádež citlivých dat, sabotáž sítě nebo vytvoření botnetu.
  • Phishing
    Phishing je technika, kterou útočníci používají k získání citlivých informací od zaměstnanců firem. Phishing útoky mohou být zaměřeny na získání hesel, přihlašovacích údajů nebo dokonce finančních údajů.
  • DDoS útoky
    DDoS útoky jsou zaměřeny na přetížení firemní sítě a způsobení výpadku služeb. Tyto útoky mohou být velmi destruktivní a mohou vést k vážným finančním ztrátám pro firmy.
  • Insider hrozby
    Insider hrozby jsou rizika vytvořená zaměstnanci, kteří mají přístup k firemním sítím a datům. Tyto hrozby mohou být neúmyslné (např. chybné používání sítě) nebo záměrné (např. krádež dat nebo sabotáž).
  • Zastaralé bezpečnostní nástroje
    Pokud jsou bezpečnostní nástroje zastaralé nebo nejsou aktualizovány, mohou být zranitelné vůči novým hrozbám. Je důležité, aby firmy pravidelně aktualizovaly své bezpečnostní nástroje a sledovaly nové bezpečnostní hrozby.

 

Zde jsou způsoby, jak chránit firemní sítě před největšími bezpečnostními riziky:

  • Aktualizujte bezpečnostní nástroje
    Je důležité mít vyspělé a aktualizované bezpečnostní nástroje, které umožní detekovat a blokovat nové bezpečnostní hrozby. Aktualizace nástrojů by měla být pravidelná a měla by zahrnovat nejen antivirové programy, ale i firewall, intrusion detection a další bezpečnostní nástroje.
  • Používejte silná hesla a autentizaci
    Silná hesla jsou zásadní pro ochranu firemních sítí a dat. Měly by být složená z kombinace písmen, čísel a speciálních znaků a měly by být pravidelně měněna. Pro další vrstvu ochrany mohou firmy také používat autentizaci, jako je dvoufaktorové ověřování nebo biometrická autentizace.
  • Školte své zaměstnance v kybernetické bezpečnosti
    Zaměstnanci jsou první obrana proti kybernetickým hrozbám. Je důležité je vzdělávat v oblasti kybernetické bezpečnosti a zvyšovat jejich povědomí o rizicích a ochranných opatřeních.
  • Zabezpečujte firemní zařízení
    Firemní zařízení, jako jsou mobilní telefony, tablety a notebooky, mohou být také cílem kybernetických útoků. Je důležité mít politiku zabezpečení firemních zařízení a zabezpečit je pomocí hesel, šifrování a pravidelné aktualizace softwaru.
  • Zabezpečujte firemní síť
    Firemní síť by měla být zabezpečena pomocí firewallu, antivirusového softwaru, intrusion detection systému a dalších bezpečnostních nástrojů. Je také důležité pravidelně testovat zabezpečení sítě a hledat zranitelnosti a slabá místa.

 

Bezpečnost firemních sítí je klíčovým faktorem pro ochranu citlivých dat a informací. Firmy by měly věnovat pozornost největším bezpečnostním rizikům a používat moderní bezpečnostní nástroje a postupy k ochraně svých sítí.

 

Nepodceňujte bezpečnost!

Chcete-li se dozvědět o hrozbách pro Vaší firmu a možnosti zabezpečení, neváhejte se na nás obrátit na info@eabm.cz nebo telefonicky na 777 027 509.

Sdílet článek:
Autor:
Václav Dobiáš

Vedoucí internetového oddělení

 dobias.vaclav@eabm.cz
 +420 777 027 504

Novinky eABM

Novinky nejen ze světa IT
Václav Dobiáš | 16. květen 2024

Mnoho organizací se ptá, jak co nejlépe využít umělou inteligenci (AI) ke zvýšení produktivity aplikaci Teams. Microsoft Copilot byl přijat prvními uživateli pro svou schopnost získat přehled, rychleji aktualizovat týmy a generovat nové nápady v týmové komunikaci.

Václav Dobiáš | 7. květen 2024

Pokud hledáte způsoby, jak zvýšit svou produktivitu pomocí Microsoft Teams, jste na správném místě. V tomto příspěvku se s vámi podělíme o nejnovější dubnové funkce a vylepšení.

Václav Dobiáš | 30. duben 2024

Zálohování dat a serverů je nezbytnou činností všech firem. Při větším množství serverů ale roste i požadovaná kapacita na zálohovacích (backup) jednotkách. Dnes si ale představíme řešení, ve kterém Vám stačí 16 TB na zálohu o velikosti větší než 1 PB (1024 TB).