Poslední aktualizace Windows 10 způsobují problémy s DNS a přístupem ke sdíleným složkám

Poslední aktualizace Windows 10 způsobují problémy s DNS a přístupem ke sdíleným složkám

Minulé úterý byly v rámci pravidelného vydávání záplat uvolněny kumulativní aktualizace KB5001330 a KB5001337. Jejich úkolem měla být oprava různých chyb zabezpečení a dalších problémů objevených v operačním systému Windows 10, mimo jiné i dvou nedostatků v zabezpečení DNS.

Po nainstalování výše uvedených záplat začali někteří zákazníci hlásit problémy s překladem adres prostřednictvím DNS. Ty se projevovaly především při pokusu o přístup ke sdíleným složkám s použitím síťového názvu serveru (tj. stylem \\název_serveru\sdílená_složka\).

Jedná se o problém s DNS (překlad síťových jmen na IP adresy).

Pokud postižení uživatelé přistupovali k nedostupné sdílené složce pomocí IP adresy (např. \\192.168.1.100\sdílená_složka\), fungovalo vše naprosto korektně.

Jestliže chtěli uživatelé přistupovat ke sdíleným složkám přes názvy serverů, pak bylo nutné odinstalovat aktualizace KB5001330 a KB5001337. To však nelze doporučit z bezpečnostního hlediska, neboť tím dojde k odstranění záplat zabezpečení a vy tak můžete být vystaveni případným útokům.

Tato chyba překladu DNS nejvíce zasáhla firemní sítě, kde se využívá výhradně interních DNS záznamů pro komunikaci ve firemní síti. V některých případech došlo dokonce k odpojení počítače z Windows domény, kvůli čemuž nemohl daný uživatel běžně pracovat.

 

IT pomoc 7/24/365

V případě, že se také u Vás vyskytl problém s touto aktualizací, neváhejte nás kontaktovat telefonicky na 777 027 509 nebo emailem na helpdesk@eabm.cz. Naši pracovníci jsou připraveni tento problém vyřešit.

Sdílet článek:

Novinky eABM

Novinky nejen ze světa IT
Václav Dobiáš | 16. květen 2024

Mnoho organizací se ptá, jak co nejlépe využít umělou inteligenci (AI) ke zvýšení produktivity aplikaci Teams. Microsoft Copilot byl přijat prvními uživateli pro svou schopnost získat přehled, rychleji aktualizovat týmy a generovat nové nápady v týmové komunikaci.

Václav Dobiáš | 7. květen 2024

Pokud hledáte způsoby, jak zvýšit svou produktivitu pomocí Microsoft Teams, jste na správném místě. V tomto příspěvku se s vámi podělíme o nejnovější dubnové funkce a vylepšení.

Václav Dobiáš | 30. duben 2024

Zálohování dat a serverů je nezbytnou činností všech firem. Při větším množství serverů ale roste i požadovaná kapacita na zálohovacích (backup) jednotkách. Dnes si ale představíme řešení, ve kterém Vám stačí 16 TB na zálohu o velikosti větší než 1 PB (1024 TB).