Zaznamenán nový výskyt viru Kaiten

Zaznamenán nový výskyt viru Kaiten

Vlastnosti dvou starších virů Tsunami (Kaiten) a Gafgyt kombinuje malware typu Linux/Remaiten, který cílí na routery a další síťová zařízení. Sami tvůrci malware jej nazývají KTN-Remastered nebo KTN-RM.

Malware Kaiten představuje hrozbu pro všechny, kdo mají router, gateway či jiný přístupový bod dostupný z internetu. Během samotného útoku virus hledá skulinu, kde je firmware hardwaru zranitelný. Malware Linux/Remaiten navíc přidává kontrolu architektury procesoru daného zařízení a spustí konkrétní downloader. Ten potom stáhne z řídícího serveru specifický malware pro dané zařízení. Operátor serveru má tak zařízení pod plnou kontrolou.

Doporučujeme tedy provést upgrade firmwaru routeru na aktuální verzi a nepoužívat mnohdy triviální přednastavené přihlašovací jméno a heslo. Rovněž je vhodné zvážit přihlašování k administračnímu rozhraní routeru pouze z vnitřní sítě a nikoliv z internetu.

Sdílet článek:
Autor:
Václav Dobiáš

Vedoucí internetového oddělení

 dobias.vaclav@eabm.cz
 +420 777 027 504

Novinky eABM

Novinky nejen ze světa IT
Václav Dobiáš | 16. květen 2024

Mnoho organizací se ptá, jak co nejlépe využít umělou inteligenci (AI) ke zvýšení produktivity aplikaci Teams. Microsoft Copilot byl přijat prvními uživateli pro svou schopnost získat přehled, rychleji aktualizovat týmy a generovat nové nápady v týmové komunikaci.

Václav Dobiáš | 7. květen 2024

Pokud hledáte způsoby, jak zvýšit svou produktivitu pomocí Microsoft Teams, jste na správném místě. V tomto příspěvku se s vámi podělíme o nejnovější dubnové funkce a vylepšení.

Václav Dobiáš | 30. duben 2024

Zálohování dat a serverů je nezbytnou činností všech firem. Při větším množství serverů ale roste i požadovaná kapacita na zálohovacích (backup) jednotkách. Dnes si ale představíme řešení, ve kterém Vám stačí 16 TB na zálohu o velikosti větší než 1 PB (1024 TB).