Firefox se vrátí do Debianu

Firefox se vrátí do Debianu

Linuxová distribuce Debian dlouhé roky používá jako výchozí prohlížeč Firefox pod názvem Iceweasel a e-mailového klienta Thunderbird pod názvem Icedove. Důvodem je ochrana značek a loga ze strany Mozilly.

Zástupci Mozilly a Debianu se posadili k jednomu stolu a výsledkem je přejmenování Iceweaselu zpět na Firefox počínaje vydáním Debianu 9.0. Logo Firefoxu je nyní pod licencí kompatibilní s DFSG a Mozilla zároveň přijala úpravy prováděné ze strany Debianu s tím, že na kvalitu prohlížeče nemají negativní vliv.

iceweasel firefox

Změna se netýká jenom změny názvu a loga. Dnešní životní cyklus Iceweaselu je vždy delší i než u Firefoxu ESR s rozšířenou podporou. Protože ale Debian nechce udržovat nepodporovanou verzi Firefoxu, vždy po ukončení podpory ESR verze nabídne v repositářích jako stabilní její další vydání.

Jestli ke stejné změně dojde i v případě Icedove a Thunderbirdu se zatím Mozilla a Debian nedohodli.

Sdílet článek:
Autor:
Václav Dobiáš

Vedoucí internetového oddělení

 dobias.vaclav@eabm.cz
 +420 777 027 504

Novinky eABM

Novinky nejen ze světa IT
Václav Dobiáš | 16. květen 2024

Mnoho organizací se ptá, jak co nejlépe využít umělou inteligenci (AI) ke zvýšení produktivity aplikaci Teams. Microsoft Copilot byl přijat prvními uživateli pro svou schopnost získat přehled, rychleji aktualizovat týmy a generovat nové nápady v týmové komunikaci.

Václav Dobiáš | 7. květen 2024

Pokud hledáte způsoby, jak zvýšit svou produktivitu pomocí Microsoft Teams, jste na správném místě. V tomto příspěvku se s vámi podělíme o nejnovější dubnové funkce a vylepšení.

Václav Dobiáš | 30. duben 2024

Zálohování dat a serverů je nezbytnou činností všech firem. Při větším množství serverů ale roste i požadovaná kapacita na zálohovacích (backup) jednotkách. Dnes si ale představíme řešení, ve kterém Vám stačí 16 TB na zálohu o velikosti větší než 1 PB (1024 TB).