Google Chrome: konec Windows XP?

Google Chrome: konec Windows XP?

Google informoval o ukončení podpory Google Chrome pro Windows XP. Nadále již nebudou vycházet nové aktualizace tohoto oblíbeného internetového prohlížeče.

Kdy a kdo?

V březnu 2016 společnost Google ukončí podporu Google Chrome pro Windows XP, Windows Vista a OS X 10.6, 10.7, 10.8. Podpora Windows XP končí více jak 2 roky po ukončení podpory ze strany Microsoftu. U Windows Vista je tomu naopak - podpora končí rok před ukončením podpory tohoto operačního systému.
U OS X je podpora již ukončena nebo bude ukončena v následujících měsících.

Nastává tedy opravdu konec Windows XP?

Windows XP již opravdu vymizely z běžných počítačů a zůstaly pouze u pár uživatelů, kteří na tomto operačním systému stále setrvávají. Z naší zkušenosti se jedná především o osoby staršího věku, které nemají prostředky na nákup nového počítače (jejich aktuální PC Windows 10 nezvládnou). Bohužel právě tyto osoby jsou náchylné na nesprávné zacházení s počítačem a internetem. Jsou tak velmi snadno vystavené na pospas internetovým podvodníkům, hackerům aj. Windows XP je v dnešní době opravdu nebezpečný operační systém.
Pokud někoho takového v rodině máte, pomožte mu se tohoto nebezpečného systému zbavit. Možností je několik:

1. Upgrade na vyšší verzi Windows

Pokud má dostatečně výkonný hardware, je nejjednodušší cestou upgradovat na vyšší verzi Windows -> na Windows 7, 8, 10. Doporučujeme provést tzv. čistou instalaci a aktualizaci všech programů pro zajištění 100% funkčnosti. Před zahájením aktualizace je potřeba počítač zazálohovat.

2. Zakoupení nového PC / notebooku / tabletu

Pokud hardware není dostatečný, doporučujeme zakoupit nový s již předinstalovaným systémem. Pokud daná osoba netrvá přímo na PC, doporučili bychom spíše koupi notebooku, který má nižší spotřebu a je také mnohem kompaktnější.
Pokud je senior zdatný na techniku a počítač používá pouze na internet, doporučujeme zvážit nákup tabletu. Seznamování s tabletem  bude sice na začátku trochu složitější, ale výhody v podobě mobility, výdrže a ceny převáží všechna negativa.

3. Přechod na Linux

Poslední varianta je rozhodně tou nejlevnější. Linux je operační systém, který je zcela zdarma a kompletně v češtině. Rozhraní je trochu odlišné od prostředí Windows, ale každý se v něm velice rychle zorientuje. Tento systém je bezpečný, nenáročný (na plynulý provoz stačí i velmi starý počítač), rychlý a uživatelsky přívětivý.

Nevíte, kterou variantu zvolit?

Nevadí, navštivte nás a naši technici Vám navrhnou nejlepší řešení přímo pro Vás. Pokud by jste měli zájem o představení Linuxu, můžete se rovněž obrátit na naše linuxové specialisty, kteří Vám rádi vše vysvětlí i předvedou.

Sdílet článek:
Autor:
Václav Dobiáš

Vedoucí internetového oddělení

 dobias.vaclav@eabm.cz
 +420 777 027 504

Novinky eABM

Novinky nejen ze světa IT
Václav Dobiáš | 16. květen 2024

Mnoho organizací se ptá, jak co nejlépe využít umělou inteligenci (AI) ke zvýšení produktivity aplikaci Teams. Microsoft Copilot byl přijat prvními uživateli pro svou schopnost získat přehled, rychleji aktualizovat týmy a generovat nové nápady v týmové komunikaci.

Václav Dobiáš | 7. květen 2024

Pokud hledáte způsoby, jak zvýšit svou produktivitu pomocí Microsoft Teams, jste na správném místě. V tomto příspěvku se s vámi podělíme o nejnovější dubnové funkce a vylepšení.

Václav Dobiáš | 30. duben 2024

Zálohování dat a serverů je nezbytnou činností všech firem. Při větším množství serverů ale roste i požadovaná kapacita na zálohovacích (backup) jednotkách. Dnes si ale představíme řešení, ve kterém Vám stačí 16 TB na zálohu o velikosti větší než 1 PB (1024 TB).