Seznam.cz - nedoporučujeme přechod webů na HTTPS

Seznam.cz - nedoporučujeme přechod webů na HTTPS

Seznam.cz vydal zprávu, ve které doporučuje přechod webů na HTTPS odložit. I když HTTPS protokol je bezpečnější, tak v případě seznam.cz je prozatím problém s propadem pozic v organickém vyhledávání.

Informace seznam.cz

Přes léto jsme se zaměřili na analýzu a řešení problémů spojených se snižováním pozic ve výsledcích vyhledání spojeným s přechodem webů na HTTPS. Protože sami považujeme HTTPS protokol za bezpečnější a pro budoucnost webu nezbytný prvek, a víme, že se toto téma dotýká mnoha z vás, je pro nás důležité tento přechod bezproblémově zvládnout. I když jsme pracovali celé léto na tom, abychom vám hladký přechod na stránky s HTTPS protokolem mohli umožnit, nedoporučujeme vám přesměrování vašich webů na HTTPS verzi dříve než začátkem příštího roku.

Shrňme si, co se může při přechodu na HTTPS stát a jaké jsou příčiny tohoto stavu

Připomeňme si, že při indexaci webových stránek počítáme pro každou z nich signály, což jsou čísla odrážející kvalitu stránky. Pokud nyní převedete celé svoje stránky z HTTP na HTTPS protokol, může při jejich opětovné indexaci dojít ke ztrátě některých signálů a stránky se tak můžou propadnout v přirozených výsledcích Seznam.cz Vyhledávání níže, než se nacházely před přechodem na HTTPS. Za jednu z příčin potíží s přechodem na HTTPS protokol jsme považovali nevyvážené postavení HTTP a HTTPS stránek v našem hledání. Z našich algoritmů jsme již odstranili signály, které se mohly počítat odlišně pro HTTP a HTTPS stránky. Toto řešení by tak mělo část potíží s přechodem vyřešit. Další úpravy nasadíme během října. Pak budou všechny rozdíly mezi HTTP a HTTPS stránkami pro indexaci v našem hledání odstraněny. Komplikace ale nastává obecně při indexaci přesměrovaných stránek, tedy i při přesměrování z HTTP na HTTPS.

 Na řešení přesměrování pracujeme

Obecné komplikace způsobené přesměrováním se ukázaly být pro přechod na HTTPS zásadnější než nevyvážené postavení HTTP a HTTPS stránek. Přesměrování z HTTP na HTTPS je podobný proces, jako když s webem přecházíte ze staré domény na novou. Pro nás to znamená, že musíme přesunout balík informací o stránce z původní domény na novou. Tento přesun nám zatím v testovacím prostředí nefungoval stoprocentně. Při přesměrování tak mohou stránky přijít o některé signály. Část z nich se nám podařilo odhalit a opravit, ale část ještě zbývá dořešit. Proto na problému stále pracujeme.

Naše doporučení

I když jsme část prvotních potíží vyřešili a na dalších řešeních pracujeme, nemůžeme doporučit přesun webu na HTTPS před koncem letošního roku. Při přechodu existujících webů z HTTP na HTTPS protokol může dojít k poklesu pozice daného webu v přirozených výsledcích vyhledávání na Seznam.cz. Pokud jsou tedy vaše weby závislé na návštěvnosti, a část z ní tvoří zákazníci přivedení ze Seznam.cz Vyhledávání, a nemůžete si dovolit ani krátkodobou ztrátu návštěvnosti, doporučujeme zatím na HTTPS nepřecházet. Toto naše doporučení platí hlavně pro podnikatele z velmi konkurenčních prostředí, jako jsou například e-shopy, které právě v předvánoční sezóně soupeří o své pozice v přirozených výsledcích vyhledávání.

Pokud si však zakládáte nový web, nemusíte se HTTPS nijak bát. Naopak. Bez obav jej můžete použít. Weby na HTTP i HTTPS protokolu mají nyní v našich výsledcích rovnocenné postavení.

Co se bude dít dále

Za obtíže a odklady přechodu na HTTPS protokol se omlouváme. Řešení problémů s poklesem pozic v přirozených výsledcích Seznam.cz Vyhledávání při tomto přesměrování je pro nás velmi důležité. Hledáme proto další řešení. Zvažujeme i jedno, které by mohlo za určitých podmínek pomoci zmírnit výše popsané negativní dopady přechodu na HTTPS, nicméně toto řešení není možné nasadit v hlavní předvánoční sezoně. Prosíme vás tedy o trpělivost. O dalším vývoji a nasazování našich řešení vás budeme i nadále informovat.

Sdílet článek:
Autor:
Václav Dobiáš

Vedoucí internetového oddělení

 dobias.vaclav@eabm.cz
 +420 777 027 504

Novinky eABM

Novinky nejen ze světa IT
Václav Dobiáš | 16. květen 2024

Mnoho organizací se ptá, jak co nejlépe využít umělou inteligenci (AI) ke zvýšení produktivity aplikaci Teams. Microsoft Copilot byl přijat prvními uživateli pro svou schopnost získat přehled, rychleji aktualizovat týmy a generovat nové nápady v týmové komunikaci.

Václav Dobiáš | 7. květen 2024

Pokud hledáte způsoby, jak zvýšit svou produktivitu pomocí Microsoft Teams, jste na správném místě. V tomto příspěvku se s vámi podělíme o nejnovější dubnové funkce a vylepšení.

Václav Dobiáš | 30. duben 2024

Zálohování dat a serverů je nezbytnou činností všech firem. Při větším množství serverů ale roste i požadovaná kapacita na zálohovacích (backup) jednotkách. Dnes si ale představíme řešení, ve kterém Vám stačí 16 TB na zálohu o velikosti větší než 1 PB (1024 TB).