Blíží se konec podpory pro Windows Server 2012

Blíží se konec podpory pro Windows Server 2012

10. 10. 2023 končí podpora pro Windows Server 2012. Nyní je tak ideální čas k upgradu na Windows server 2022 jenž je plně připraven na cloud a pomůže vám inovovat novými způsoby a zajistit tak růst vaší firmy.

Proč upgradovat na Windows Server 2022?

Za největší benefit Windows Serveru 2022 je považován především posun v kyberbezpečnosti a možnosti budování hybridní infrastruktury. Při upgradu ze starších verzí serverů pak pocítíte i efektivní zvýšení rychlosti celého řešení.

Ochrana proti útokům na firmware

Microsoft rozdělil zabezpečení operačního systému do několika vrstev a začíná rovnou od základního hardwaru. Servery s TPM čipem (Trusted Platform Module) podporuje server bezpečné ukládání BitLocker klíče, který slouží k šifrování disků i dalších citlivých údajů.

Kromě TPM čipu lze využít také virtualizační možnosti hardwaru k vytvoření zabezpečení oblasti paměti. Ta je izolovaná od operačního systému a dokáže ochránit před celou řadou zranitelností včetně častějším útokům na firmware.

Šifrované spojení

Windows Server 2022 využívá šifrované spojení u oblíbeného protokolu SMB (sdílené disky). Windows Server 2022 dokáže použít nejmodernější metody šifrování pomocí AES-256-GCM a AES-256-CCM.

Komprese SMB

Na Windows Serveru 2022 lze zapnout kompresi SMB protokolu, což sice zvýší zapojení procesoru, ale výrazně sníží využití velikost dat při přenášení mezi serverem a uživatelem.

Vyšší rychlost díky vylepšení protokolu UDP a TCP

Windows Server 2022 se výrazně posunul z hlediska výkonu díky nové funkci USO (UDP Segmentation Offload). Tato funkce přesouvá výkon potřebný k odesílání paketů přímo na hardware síťového adaptéru a výrazně tak šetří procesorový čas.

Propojení na Azure

Microsoft jde s Windows Serverem 2022 celkově naproti hybridním řešením a má tak zněčně vylepšené funkce pro snadné sdílení dat do Azure.

 

Vyplatí se upgrade na Windows Server 2022?

Jednoznačně ano. Uživatelé především pocítí rozdíl v rychlosti. Microsoft zapracoval na optimalizaci rychlostí všech komponent a nárust je opravdu enormní na stejném hardwaru.

Windows Server 2022 je navíc nyní nejbezpečnějším serverovým řešením od společnosti Microsoft. V současné době neustálých internetových hrozeb je nejlepší spokojit se pouze s tím nejlepším a nijak nepodceňovat bezpečnost.

Co s Windows Serverem 2012?

10. října roku 2023 přestanou pro tuto edici vycházet bezpečnostní aktualizace. Bude tak existovat vyšší šance, že útočníci mohou Váš server napadnout a způsobit Vám nemalé škody. Určitě tak není vhodné s upgradem na novou verzi otálet.

Kromě společnosti Microsoft brzy začnou i ostatní společnosti ukončovat podporu svých aplikací pro tento server. Největším rizikem pak je ukončení podpory ze strany bezpečnostních aplikací (antivirová řešení, firewally a podobně).

Doporučujeme tedy neotálet.

 

Chcete přejít na Windows Server 2022?

Kontaktujte nás a my Vám s přechodem na nový Windows Server rádi pomůžeme.

Sdílet článek:
Autor:
Václav Dobiáš

Vedoucí internetového oddělení

 dobias.vaclav@eabm.cz
 +420 777 027 504

Novinky eABM

Novinky nejen ze světa IT
Václav Dobiáš | 16. květen 2024

Mnoho organizací se ptá, jak co nejlépe využít umělou inteligenci (AI) ke zvýšení produktivity aplikaci Teams. Microsoft Copilot byl přijat prvními uživateli pro svou schopnost získat přehled, rychleji aktualizovat týmy a generovat nové nápady v týmové komunikaci.

Václav Dobiáš | 7. květen 2024

Pokud hledáte způsoby, jak zvýšit svou produktivitu pomocí Microsoft Teams, jste na správném místě. V tomto příspěvku se s vámi podělíme o nejnovější dubnové funkce a vylepšení.

Václav Dobiáš | 30. duben 2024

Zálohování dat a serverů je nezbytnou činností všech firem. Při větším množství serverů ale roste i požadovaná kapacita na zálohovacích (backup) jednotkách. Dnes si ale představíme řešení, ve kterém Vám stačí 16 TB na zálohu o velikosti větší než 1 PB (1024 TB).