5 tipů, jak uspořit el. energii v domácnosti za IT

5 tipů, jak uspořit el. energii v domácnosti za IT

Vysoké ceny energií začínají děsit většinu z nás, a proto jsme pro Vás připravili pár tipů, jak zoptimalizovat Vaši spotřebu energie s ohledem na počítače.

1. Počítač uspávejte / hybernujte

Spousta z nás počítače často nechává běžet, přestože u nich zrovna delší dobu nejsme. Přitom stačí jednoduše počítač:

  • Uspat
    v tomto případě se uloží aktuální stav do paměti a počítač se tzv. uspí. Probuzení do funkčního stavu je pak otázkou pár sekund. V tomto případě počítač spotřebovává naprosté minimum energie.
  • Hybernovat
    Hybernace uloží aktuální stav počítače na disk a počítač vypne. Toto uložení i probuzení trvá déle, ale hodí se v případě, kdy s počítačem nebudete po delší dobu pracovat.

2. Používejte ADBLOCK

Prohlížením internetu strávíme nejvíce času, a přestože se může zdát, že tato činnost není nijak zvlášť náročná, opak může být pravdou. Internetové stránky jsou často zahlceny interaktivní reklamou, která zvyšuje zátěž na procesor a zvyšuje se tak i spotřeba.

Instalací rozšíření ADBLOCK do prohlížeče, který blokuje reklamy, tento problém efektivně řeší.

3. Nahraďte stolní počítač

Stolní počítače mají spoustu výhod a běžně se jedná o výkonnější zařízení (např. herní či na střih videa), ale také vyšší spotřebu. Pro běžnou práci (internet) je vhodné mít jiné zařízení s nižší spotřebou jako je např.

  • Notebook
  • Mini PC
  • Tablet
  • Smartphone

4. Vypínejte NAS jednotky (disková pole)

Většina z nás má doma NAS jednotky, na kterých máme uložené filmy, seriály či jiná důležitá data. Tyto jednotky jsou v provozu doslova 24/7/365, přitom většina z nich umožňuje definovat plán napájení, kdy můžete konkrétně určit dobu provozu.

5. Vyměňte zařízení za nová

IT výrobci nejen že zvyšují výkon jednotlivých zařízení, ale také je optimalizují a snižují tak jejich energetickou náročnost. Díky novým energetickým nenáročným zařízením uspoříte nemalé náklady na provoz.

Jedná se typicky o:

  • Počítače či notebooky
  • Tiskárny
  • Wi-Fi
  • Routery a switche

Navíc, v případě síťových zařízení, dokáže nyní jedno zařízení pokrýt signálem celou vaši domácnost a zredukovat tak množství potřebných zařízení.

 

Chcete poradit s Vašim IT?

Neváhejte se na nás obrátit. Naši technici Vám rádi poradí.

Sdílet článek:
Autor:
Václav Dobiáš

Vedoucí internetového oddělení

 dobias.vaclav@eabm.cz
 +420 777 027 504

Novinky eABM

Novinky nejen ze světa IT
Václav Dobiáš | 16. květen 2024

Mnoho organizací se ptá, jak co nejlépe využít umělou inteligenci (AI) ke zvýšení produktivity aplikaci Teams. Microsoft Copilot byl přijat prvními uživateli pro svou schopnost získat přehled, rychleji aktualizovat týmy a generovat nové nápady v týmové komunikaci.

Václav Dobiáš | 7. květen 2024

Pokud hledáte způsoby, jak zvýšit svou produktivitu pomocí Microsoft Teams, jste na správném místě. V tomto příspěvku se s vámi podělíme o nejnovější dubnové funkce a vylepšení.

Václav Dobiáš | 30. duben 2024

Zálohování dat a serverů je nezbytnou činností všech firem. Při větším množství serverů ale roste i požadovaná kapacita na zálohovacích (backup) jednotkách. Dnes si ale představíme řešení, ve kterém Vám stačí 16 TB na zálohu o velikosti větší než 1 PB (1024 TB).