Bezpečnost mobilních zařízení

Bezpečnost mobilních zařízení

Mobilní telefony dnes umí mnohem více věcí, než jen vyřídit telefonní hovor. V podstatě se jedná o velice chytrá zařízení, která se často vyrovnají počítačům. Mobilní telefon může být obrovským pomocníkem, kterého máme pořád všichni u sebe. Sami se zamyslete, kolik úkonů již dnes provádíte pomocí chytrých telefonů - podíváte se do jízdních řádů, kdy Vám jede další autobus, zkontrolujete e-mailovou schránku, komunikujete s kamarády pomocí všelijakých chatovacích aplikací, sdílíte fotky či videa, prohlížíte internet nebo píšete článek pro firemní web ;-).

csm ems 01 ac67d434b4

Čím jsou mobilní zařízení „chytřejší“, tím častěji jsou tato zařízení používána pro přístup k internetu. Na jednu stranu je úžasné, co všechno jsme dnes pomocí mobilu schopni zařídit. Bohužel existuje i stránka druhá, která už tak úžasná není. Protože jsou mobily používány více a více, stávají se také zajímavějším cílem útočníků. Představte si, že by se v tuto chvíli někdo plně zmocnil vašeho mobilního telefonu. Kam by měl útočník přístup? K emailové komunikaci, Vašim fotografiím, osobním dokumentům, internetovému bankovnictví nebo také k ovládání Vašeho domu (již dnes lze pomocí mobilních zařízení ovládat v domě topení, osvětlení, zabezpečení vstupu apod.).

Vždy jsem zastával názor, že antivirové řešení v mobilu je zbytečné, ba dokonce kontra produktivní, jelikož zpomaluje zařízení samotné a stejně žádné viry pro mobily neexistují. Dnes už to není pravda a myslím si, že je téměř nezbytné mít v chytrém telefonu či tabletu nainstalováno antivirové řešení. Z vlastní zkušenosti mohu maximálně doporučit řešení společnosti ESET, které nezatěžuje systém a zvládne odhalit nebezpečné aplikace nebo weby. Příkladem může být nedávný útok na mobilní zařízení klientů nejmenované české banky. Uživatelé, kteří měli v telefonu nainstalován ESET, byli před tímto útokem chráněni a jejich finance tedy byly v bezpečí.

Firemním zákazníkům jsme navíc schopni nabídnout systém pro centralizovanou správu počítačových i mobilních zařízení a pomocí aplikace společnosti ESET tato zařízení chránit, kontrolovat a spravovat z jediného systému. Budete tak mít přehled o bezpečnosti jednotlivých zařízení, ale také celé firemní sítě a v případě bezpečnostní hrozby budete včas varováni. Chraňte svá firemní data a nedovolte, aby do Vaši firemní sítě bylo přistupováno z nezabezpečeného zařízení.

V případě, že Vás zaujalo, jak lze dnes s mobilním zařízením pracovat, můžeme Vám pomoci s vytvořením “mobilní kanceláře” a také se zaškolením. Pokud budete mít zájem o více informací, konzultaci nebo potřebujete pomoci se zabezpečením Vašeho zařízení, neváhejte nás kontaktovat. A to buď telefonicky na čísle 558 644 011 nebo e-mailem na info@eabm.cz

Sdílet článek:
Autor:
Martin Holeček

servisní technik / pracovník dohledového centra

 holecek.martin@eabm.cz
 +420 725 560 710

Novinky eABM

Novinky nejen ze světa IT
Václav Dobiáš | 16. květen 2024

Mnoho organizací se ptá, jak co nejlépe využít umělou inteligenci (AI) ke zvýšení produktivity aplikaci Teams. Microsoft Copilot byl přijat prvními uživateli pro svou schopnost získat přehled, rychleji aktualizovat týmy a generovat nové nápady v týmové komunikaci.

Václav Dobiáš | 7. květen 2024

Pokud hledáte způsoby, jak zvýšit svou produktivitu pomocí Microsoft Teams, jste na správném místě. V tomto příspěvku se s vámi podělíme o nejnovější dubnové funkce a vylepšení.

Václav Dobiáš | 30. duben 2024

Zálohování dat a serverů je nezbytnou činností všech firem. Při větším množství serverů ale roste i požadovaná kapacita na zálohovacích (backup) jednotkách. Dnes si ale představíme řešení, ve kterém Vám stačí 16 TB na zálohu o velikosti větší než 1 PB (1024 TB).