Aktivní monitoring Linux serverů

Aktivní monitoring Linux serverů

Před nedávnem Vás kolega informoval, jak u nás probíhá monitoring Windows Serverů a dnes se podíváme, jak probíhá kontrola Linuxových serverů, které jsou často základním prvkem všech sítí a serverů.

Linux jako základní platforma

Linux u klientů slouží často jako základní platforma. Ať už se jedná o virtualizační platformu, databázové servery či pouhé souborové systémy.

Pozn.: Uživatelé tak často denně pracují s Linuxem, aniž by o tom věděli.

Linux často zajišťuje provoz systémů a aplikací, které nejen běží v režimu 24/7/365, ale především jsou i v tomto režimu využívány. Proto je nesmírně důležité, aby vše fungovalo více než stoprocentně a my tyto servery také monitorujeme aktivně a pasivně.

monitoring linux

Pasivní monitoring Linux serverů

Jak již psal kolega v předchozím článku, pasivní monitoring nám zajišťují speciální aplikace. Naši linuxáci jsou však „hračičky” a pomocí vlastních scriptů monitorují spoustu dalších parametrů a služeb, včetně teplotních čidel.

Aktivní monitoring Linux serverů

Aktivní monitoring Linuxových serverů probíhá koncepčně stejně jako v případě Windows. I zde se kontrolují:

  1. Prostředky serveru
    Především obsazeno operační paměti (RAM), vytíženost CPU a volná disková kapacita.
  2. Aktualizace OS
    Pravidelné kontroly aktualizací jsou nedílnou součástí všech kontrol. Pokud jde pouze o tzv. dílčí aktualizace, které neovlivní běh a práci uživatelů, provádíme aktualizaci ihned. Jelikož však často jsou zde aplikace a systémy vyžadující běh 24/7/365 je aktualizace vždy individuálně domlouvána.
  3. Stav hardwaru
    Jelikož je Linux základní platformou a má tak plný přístup k hardwaru, provádíme zde jeho základní kontrolu (z logu) a důkladnou kontrolu disků (pomocí tzv. S.M.A.R.T.).
  4. Kontrola záloh
    Přestože nám linuxové zálohy posílají do našeho systému detailní informace, je fyzická kontrola více než vhodnou pojistkou.
  5. Kontrola přístupů a síťového provozu
    Nedílnou součástí všech kontrol je kontrola tzv. auth.logu, ve kterém se evidují veškeré pokusy o přihlášení na server. Lze tak celkem jednoduše dohledat případné útoky. K tomu pomáhá i základní kontrola síťového provozu, která odhalí případné problémy.

Závěr

Přestože je kontrola Linuxových serverů rozsáhlá, naši linuxáci si připravili spoustu scriptů a regulárních výrazů, které jim s tím denně pomáhají. Jen díky jejich dohledu jsou naše ale i servery klientů v bezpečí.

Jsou Vaše servery v bezpečí?

Rádi Vám pomůžeme udržet Vaši společnost a Vaše data v bezpečí. Kontaktujte nás na emailu info@eabm.cz nebo telefonicky na 777 027 509.

Sdílet článek:
Autor:
Václav Dobiáš

Vedoucí internetového oddělení

 dobias.vaclav@eabm.cz
 +420 777 027 504

Novinky eABM

Novinky nejen ze světa IT
Václav Dobiáš | 16. květen 2024

Mnoho organizací se ptá, jak co nejlépe využít umělou inteligenci (AI) ke zvýšení produktivity aplikaci Teams. Microsoft Copilot byl přijat prvními uživateli pro svou schopnost získat přehled, rychleji aktualizovat týmy a generovat nové nápady v týmové komunikaci.

Václav Dobiáš | 7. květen 2024

Pokud hledáte způsoby, jak zvýšit svou produktivitu pomocí Microsoft Teams, jste na správném místě. V tomto příspěvku se s vámi podělíme o nejnovější dubnové funkce a vylepšení.

Václav Dobiáš | 30. duben 2024

Zálohování dat a serverů je nezbytnou činností všech firem. Při větším množství serverů ale roste i požadovaná kapacita na zálohovacích (backup) jednotkách. Dnes si ale představíme řešení, ve kterém Vám stačí 16 TB na zálohu o velikosti větší než 1 PB (1024 TB).