Implementace DNSSEC v doméně CZ zvýšila úroveň zabezpečení

Implementace DNSSEC v doméně CZ zvýšila úroveň zabezpečení

Technologie DNSSEC, vytvořená k zabezpečení protokolu DNS, byla do správy české domény zavedena v roce 2008. V té době byla Česká republika teprve pátou zemí na světě, v níž se k tomuto kroku správci odhodlali. V dnešní době je DNSSEC téměř standardem, a jak ukazuje statistika organizace ICANN, mezi doménami nejvyšší úrovně je poměr zabezpečených již na 84 %.

Jednou z klíčových vlastností DNSSEC je vytvoření takzvaného řetězce důvěry, přičemž na každé úrovni stvrzuje vlastník podpisem dané domény platnost kryptografického klíče domény o úroveň níže. Zmíněný klíč se ale nepodepisuje přímo, nýbrž dochází k podpisu takzvaného DS záznamu, tedy hashe klíče a příslušné domény.

Implementace DNSSEC v doménovém registračním systému FRED umožňuje sdílet kryptografické klíče mezi více doménami, a proto stačí držitelům CZ domén předat do registru pouze příslušný veřejný klíč. Potřebné DS záznamy se pak generují automaticky v průběhu generování zónového souboru z vazeb mezi klíči a doménami.

A právě v algoritmu hashovací funkce použité při generování DS záznamů u všech zabezpečených domén druhé úrovně v doméně CZ došlo minulý týden ke změně. Původní algoritmus SHA-1 byl nahrazen za novější a bezpečnější SHA-256. Implementace DNSSEC je tedy nyní ještě o něco bezpečnější.

Sdílet článek:
Autor:
Václav Dobiáš

Vedoucí internetového oddělení

 dobias.vaclav@eabm.cz
 +420 777 027 504

Novinky eABM

Novinky nejen ze světa IT
Václav Dobiáš | 16. květen 2024

Mnoho organizací se ptá, jak co nejlépe využít umělou inteligenci (AI) ke zvýšení produktivity aplikaci Teams. Microsoft Copilot byl přijat prvními uživateli pro svou schopnost získat přehled, rychleji aktualizovat týmy a generovat nové nápady v týmové komunikaci.

Václav Dobiáš | 7. květen 2024

Pokud hledáte způsoby, jak zvýšit svou produktivitu pomocí Microsoft Teams, jste na správném místě. V tomto příspěvku se s vámi podělíme o nejnovější dubnové funkce a vylepšení.

Václav Dobiáš | 30. duben 2024

Zálohování dat a serverů je nezbytnou činností všech firem. Při větším množství serverů ale roste i požadovaná kapacita na zálohovacích (backup) jednotkách. Dnes si ale představíme řešení, ve kterém Vám stačí 16 TB na zálohu o velikosti větší než 1 PB (1024 TB).