Aktivní monitoring Windows serverů

Aktivní monitoring Windows serverů

V dnešní době závisí na fungování IT technologií každá společnost. Je důležité, aby tato zařízení, ať už se jedná o servery, datová úložiště, či jiné IT periferie správně fungovala, byla vždy v aktuální verzi, správně nakonfigurována, zabezpečena a mnoho dalšího – z tohoto důvodu je dobré IT technologii neustále 24 hodin denně monitorovat.

 Monitoring lze rozdělit do dvou skupin:

  1. Aktivní monitoring - v pravidelném intervalu se na server přistupuje a kontroluje se jeho stav
  2. Pasivní monitoring – automatizované sledování pomocí speciálních monitorovacích systému.

img

Jak probíhá aktivní monitoring?

V dnešním článku se budeme zabývat právě touto otázkou.

U každého serveru máme jasně definovaný interval pravidelných kontrol. Při každé kontrole se zjištěné nedostatky evidují v reportu, jsou následně zapsány do informačního systému a přiděleny specialistovi na daný problém. Hlavními parametry, které kontrolujeme jsou:

  1. aktualizace OS – je důležité mít nainstalovány nejnovější aktualizace (hlavně z důvodu bezpečnosti), které reaguji na aktuální bezpečnostní hrozby,
  2. zdroje serveru - využití paměti RAM, vytíženost CPU a síť. provozu,
  3. úložiště serveru – kontrolujeme, zda je velikost jednotlivých disků ve stanovených mezích – pokud se jedná o fyz. server, je nutno kontrolovat stav pole RAID,
  4. stav brány firewall – zda je aktivní v daném síť. profilu, kontrola pravidel brány firewall,
  5. kontrola záloh – kontrolují se zálohy systému a zálohy dat,
  6. bezpečnostní řešení – kontrolujeme, zda se na discích nevyskytují viry či nechtěné aplikace.

U každého serveru je kontrola specifická a upravena dle důležitosti a účelu, ke kterému server slouží.

Chcete mít svůj server v bezpečí a neustále pod ochranou?

V případě zájmu či dotazů neváhejte kontaktovat pracovníky naší společnosti na čísle 777 027 509, případně emailem na obchod@eabm.cz.

Sdílet článek:
Autor:
Daniel Vozňak

microsoft specialista / virtualizace VMware

 voznak.daniel@eabm.cz
 

Novinky eABM

Novinky nejen ze světa IT
Václav Dobiáš | 16. květen 2024

Mnoho organizací se ptá, jak co nejlépe využít umělou inteligenci (AI) ke zvýšení produktivity aplikaci Teams. Microsoft Copilot byl přijat prvními uživateli pro svou schopnost získat přehled, rychleji aktualizovat týmy a generovat nové nápady v týmové komunikaci.

Václav Dobiáš | 7. květen 2024

Pokud hledáte způsoby, jak zvýšit svou produktivitu pomocí Microsoft Teams, jste na správném místě. V tomto příspěvku se s vámi podělíme o nejnovější dubnové funkce a vylepšení.

Václav Dobiáš | 30. duben 2024

Zálohování dat a serverů je nezbytnou činností všech firem. Při větším množství serverů ale roste i požadovaná kapacita na zálohovacích (backup) jednotkách. Dnes si ale představíme řešení, ve kterém Vám stačí 16 TB na zálohu o velikosti větší než 1 PB (1024 TB).